Noże i ostrzałki

Ka-Bar 2211 - Kraton Handled Big Brother (22903)

Ean: 617717222115

Cena

749.00 PLN
Ilość - + szt.
Zapytaj o produkt

Zapytaj o produkt

Masz pytanie? Napisz do nas, chętnie pomożemy.

wysyłka w 24h

Wysyłka w 24h

Produkt jest dostępny od ręki. Szacowany koszt przesyłki kurierskiej to 0.00 PLN.

Opis produktu

Powstały we współpracy z S.E.I.G.E. (Strategic Edge Impact Global Enterprise) nóż Big Brother, "większy brat" legendarnego modelu 1217 amerykańskiej firmy Ka-Bar. Ten długi na ponad 35 cm nóż wykonany został z jednego kawałka wysokiej jakości stali węglowej 1095 Cro-Van. Gładkie ostrze o charakterystycznym kształcie clip Point z ząbkowaniem w górnej części noża pokryte zostało czarną, matową warstwą zabezpieczającą przed odblaskami i korozją. Przed zsunięciem się dłoni na ostrze chroni dużych rozmiarów stalowy jelec. Rękojeść wykonana jest z wytrzymałego, antypoślizgowego materiału Kraton G® W komplecie z nożem znajduje się pochewka wykonana z bawolej skóry w kolorze czarnym.

Stal: 1095 Cro-Van
Długość całkowita: 364 mm
Długość ostrza: 238 mm
Grubość ostrza: 4,2 mm
Typ ostrza: Clip
Twardość: 56-58 HRC
Rękojeść: Kraton G®
Waga: 417g

Ta istniejąca od 1897 roku firma z siedzibą w mieście Olean w stanie Nowy Jork swą popularność zawdzięcza okresowi II Wojny Światowej, kiedy to na użytek U.S. Marine Corps 23 listopada 1942 roku zaprojektowała legendarny model noża KA-BAR Knife, Fighting Utility.

Dzięki wytrzymałej, solidnej i ergonomicznej konstrukcji doskonale sprawdzał się on w bezpośredniej walce oraz podczas wykonywania codziennych zadań, takich jak wbijanie pali namiotów lub gwoździ, otwieranie puszek z racjami żywnościowymi czy kopanie dołów. Model ten dzięki dużej popularności i wysokiej jakości został także zaadoptowany przez amerykańską Marynarkę Wojenną na potrzeby płetwonurków bojowych.

Po wojnie nóż ten stał się także dostępny na rynku komercyjnym i towarzyszy nam aż po dzień dzisiejszy w klasycznej, legendarnej formie oraz wielu unowocześnionych odmianach.

Opinie (17 ocen)

4.3