Noże i ostrzałki

Ka-Bar 7503 - Jarosz ''Turok'' (22986)

Ean: 0617717275036

Cena

505.00 PLN
Zapytaj o produkt

Zapytaj o produkt

Masz pytanie? Napisz do nas, chętnie pomożemy.

Produkt niedostępny

Produkt niedostępny

Produkt chwilowo niedostępny powiadom mnie o dostawie.

Opis produktu

Dużych rozmiarów nóż ze stałym ostrzem Jarosz "Turok" powstały we współpracy firmy Ka-Bar oraz Jarosz Knives, co potwierdzają loga umieszczone u nasady ostrza.

Głownia typu Clip Point o konstrukcji full tang wykonana została z jednego kawałka stali Cro-Van klasy 1095 o twardości 56-58 HRC. Pokryta jest czarną powłoką zabezpieczającą przed odblaskami i korozją.

Rękojeść wykonana została z wytrzymałego materiału Ultramid® firmy BASF o chropowatej, antypoślizgowej fakturze z umieszczonym po obu stronach logo Jarosz Knives. Na końcu chwytu znajduje się otwór na smycz.

W komplecie znajduje się wykonana z materiału Celcon® pochwa do noża z nylonowym montażem do paska o szerokości maksymalnej wynoszącej 6,5 cm. Pochwa może zostać obrócona w montażu tak by ułatwić dobywanie noża osobom leworęcznym.

Nóż wyprodukowano w USA.

Stal: 1095 Cro-Van
Długość całkowita: 291 mm
Długość ostrza: 159 mm
Grubość ostrza: 4,8 mm
Typ ostrza: Clip Point
Twardość: 56-58 HRC
Rękojeść: Ultramid®
Waga: 336 g

Ta istniejąca od 1897 roku firma z siedzibą w mieście Olean w stanie Nowy Jork swą popularność zawdzięcza okresowi II Wojny Światowej, kiedy to na użytek U.S. Marine Corps 23 listopada 1942 roku zaprojektowała legendarny model noża KA-BAR Knife, Fighting Utility.

Dzięki wytrzymałej, solidnej i ergonomicznej konstrukcji doskonale sprawdzał się on w bezpośredniej walce oraz podczas wykonywania codziennych zadań, takich jak wbijanie pali namiotów lub gwoździ, otwieranie puszek z racjami żywnościowymi czy kopanie dołów. Model ten dzięki dużej popularności i wysokiej jakości został także zaadoptowany przez amerykańską Marynarkę Wojenną na potrzeby płetwonurków bojowych.

Po wojnie nóż ten stał się także dostępny na rynku komercyjnym i towarzyszy nam aż po dzień dzisiejszy w klasycznej, legendarnej formie oraz wielu unowocześnionych odmianach.

Opinie (10 ocen)

4.6